23 august, Ziua Națională în Epoca de Aur | Cum sărbătoreau românii

Înainte de 1989, ziua de 23 august, era cea mai importantă din an. Era sărbătoarea națională, ziua în care defilările militare și  manifestările de stradă erau obligația întregului popor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, 23 august a devenit ziua națională a României, sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.


 În prima parte a perioadei comuniste, în anii ’50, sărbătoarea de 23 august era eclipsată de 1 mai, Ziua Muncii. În anii ’60 ambele zile erau prilej de mare sărbătoare. Abia în anii ’70 ziua națională s-a impus ca importantă. 

Ziua Națională a României „23 august” era sărbătorită cu mare fast, cu demonstrații militare și coloane de oameni ai muncii scoși din uzine, tineri, elevi și copii, cu steaguri roșii ale Partidului Comunist și tricolore, și cu enorme portrete ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu.


 Pe Stadionul 23 august se țineau manifestari omagiale de dimensiuni megalomanice. Ziua Natională era pregătită cu luni bune înainte.

Zeci de mii de oameni participau la spectacole grandioase, cu coregrafii complexe și foarte complicate. După  paradă, oamenii ieșeau cu mic cu mare la mici și bere.

 

 

Video: Demonstratie 23 august 1989 (arhiva TVR)

 

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Craiova

Comanda ... pizza, salata, paste, sandwichuri la domiciliu

Evenimente in Craiova

Gaseste-ne pe facebook

Analitycs

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Magazin»23 august, Ziua Națională în Epoca de Aur | Cum sărbătoreau românii

Cauta categorie